Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Kreamar/Közhiteles nyilvántartás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Közhitelesnek (vagy közhitelűnek) csak az olyan nyilvántartás nevezhető, amelyet a jogalkotó annak minősít.

A közhitelesség tartalma[szerkesztés]

A közhitelesség azt jelenti, hogy a közhiteles nyilvántartás az ellenkező bizonyításáig hitelesen tanúsítja a bejegyzett tartalom fennállását. A közhitelesség nem jelent feltétlenül valósághűséget.

A közhitelű nyilvántartás tartalmára jóhiszemű személyek jogokat alapíthatnak, ugyanakkor senki nem hivatkozhat arra, hogy a közhiteles nyilvántartásba bejegyzettek jogokról illetve tényekről nem volt tudomása.[1]

A közhitelű nyilvántartás a bejegyzett jogok és tények fennállását hitelesen tanúsítja. Az ellenkező bizonyításáig a közhitelű nyilvántartás bejegyzett jogokról és tényekről vélelmezni kell, hogy azok fennállnak. A közhitelű nyilvántartásban feltüntetett adatokkal szemben a bizonyítás azt terheli, aki vitatja ezek helyességét vagy a valósággal való egyezőségüket. Jóhiszemű és ellenérték fejében [2]jogot szerző harmadik személlyel szemben bármely jogra csak akkor lehet hivatkozni, ha azt a közhitelű nyilvántartásba bejegyezték.

Története[szerkesztés]

A középkortól az egyházak vezettek közhitelű nyilvántartásokat, pl. születési, házassági és halálozási anyakönyveket. Magyarországon a 19. század végén az egyházpolitikai törvények hatályba lépése óta a közhiteles nyilvántartásokat az állam vezeti.

A közhiteles nyilvántartás megtekintése, kivonatok[szerkesztés]

A nyilvános közhiteles nyilvéntartást bárki megtekintheti és meghatározott körülmények között annak adatairól kivonatot kérhet. A szabályosan kiállított kivonat közhiteles.

Egyes közhiteles nyilvántartások Magyarországon[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]