Ugrás a tartalomhoz

Kakan (sziget)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kakan
A sziget fekvése
A sziget fekvése
Közigazgatás
Ország Horvátország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
Terület3,39 km²
Tengerszint feletti magasság110 m
Legmagasabb pontKakan (112 m)
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Kakan (Horvátország)
Kakan
Kakan
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 41′ 17″, k. h. 15° 40′ 26″Koordináták: é. sz. 43° 41′ 17″, k. h. 15° 40′ 26″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kakan témájú médiaállományokat.

Kakan (másképpen Kamičac, olaszul: Cacan) egy lakatlan sziget az Adriai-tengerben, a Šibeniki-szigetcsoport része.

Leírása[szerkesztés]

Kakan keletről Kaprije, nyugatról Žirje szigetei között fekszik, melyektől a Kaprijei- és a Žirjei-csatorna választja el. Hosszúsága 5,7 km, legnagyobb szélessége 1,1 km, területe 3,39 km². A sziget mészkőből épül fel, középső részén dombsor húzódik, melynek legmagasabb része a 112 méteres Kakan. Számos öble közül a legjelentősebbek a Nadprisliga, a Podprisliga, a Potkućina és a Tepli bok. Partvonala 14,3 km hosszú. Északi partja mentén található a Veli és a Mali Borovnjak-sziget, délkeleten a Veli és Mali Kamešnjak-sziget, északnyugati partja mentén pedig a Mala Mare zátony. A szigettől délnyugatra egy világítótorony található, amelynek névleges hatótávolsága 4 mérföld.

A növénytakaró fűből és alacsony cserjékből áll. A vörös földdel teli völgyeiben a közeli Kaprije szigetének lakói szőlőt és olajbogyót termesztenek. A turistaszezonban időlegesen lakott. Az északnyugati Tratica-öbölben kis étterem található. 1970 óta az ENSZ „Hetedik kontinens” projektjében a világ gyermekeinek városa.

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Kakan (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Kakan című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.