Szerkesztő:Grin/Mastodon (közösségi hálózat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Mastodon egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver saját vagy közösségi üzemeltetésű közösségi hálózati szolgáltatások futtatására.

A Twitterhez hasonló mikroblogging funkciókkal rendelkezik, amelyeket nagyszámú, egymástól függetlenül futtatott csomópont, úgynevezett példányok (instance) vagy szerverek kínálnak, amelyek mindegyike saját magatartási kódexszel, szolgáltatási feltételekkel, adatvédelmi irányelvekkel, adatvédelmi opciókkal és tartalommoderációs irányelvekkel rendelkezik.

Minden felhasználó egy adott Mastodon szerver tagja, amely együttműködik bármely más szerver felhasználóival. Ennek eredeti célja az, hogy a felhasználók rugalmasan választhassák ki azt a szervert, amelynek politikáját előnyben részesítik, és így elkülönítsék magukat a más hozzáállású serverektől és azok tagságától, de továbbra is hozzáférjenek egy nagyobb, föderált közösségi hálózathoz.

A Mastodon az ActivityPub (AP) protokollt használja, így a Fediverse (ami az AP protokollt használó rendszerek közös neve) olyan szolgáltatások együttesének része, mint a Lemmy, Pixelfed, Friendica, Mobilizon vagy a PeerTube, de ezen túl számos rendszer képes az AP protokoll segítségével a többi rendszerhez kapcsolódni. A Fediverse így a centralizált kereskedelmi hálózatok által egyben nyújtott szolgáltatásokat hasonló módon, de külön rendszerekkel, integráltan látja el.

A Mastodont Eugen Rochko hozta létre, és 2016 októberében jelentette be a Hacker News-on. Az AP alapú rendszerek (és legfőképp a Mastodon) felhasználóinak száma robbanásszerűen megnőtt 2022-ben, miután Elon Musk felvásárolta a Twittert.

A projektet a német nonprofit Mastodon gGmbH fejleszti. A Mastodon fejlesztése közösségi támogatásokból történik, és a rendsze nem támogat reklámokat.

Jellemzői[szerkesztés]

Moderáció[szerkesztés]

Mastodon és Twitter[szerkesztés]

Verziók[szerkesztés]

A software jellemzői[szerkesztés]

Használata[szerkesztés]

A 2022-es Twitter felvásárlás hatásai[szerkesztés]

Forkok, új változatok[szerkesztés]

Biztonság[szerkesztés]

Anyagi háttér[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]