Wikipédia:Az admin útja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az admin útja[szerkesztés]

A nagy admin cselekszik,
nemcselekvéssel cselekszik.
A kis admin sürög,
erővel cselekszik.
A szeretet cselekszik,
eredményes, ha nem cselekszik.
Az erkölcs sürög,
erővel cselekszik.
A tisztelet cselekszik,
s mert nem viszonozzák,
kényszerít a tiszteletre.
               Tgr nyomán

Az adminisztrátor két fontos feladata a gondolkodás és a takarítás.

A takarítás egyszerűbb: törölni, mit törölni kell; összeszámolni, amit számolni kell; lezárni, amit lezárni kell. Közben kicsit kell gondolkodni.

A másik feladatkör a Nagyon Komoly Problémák műszaki jellegű feloldása, vagyis a blokkolás és a lapvédelem.

A lapvédelem és a blokkolás A Végső Esély, Amikor Már Minden Más Kudarcot Vallott. Az admin előbb gondolkodjon, és lássa, ha még nem történt minden meg, ami kudarcot vallhatott volna.

A kis probléma és a nem cselekvés[szerkesztés]

Ha a probléma kicsi, például

  • ha jött egy új szerkesztő, aki nem ismeri a Wikipédiát, és tapasztalatlanságból butákat szerkeszt;
  • ha jött egy új szerkesztő, aki nem ismeri a Wikipédiát, és tapasztalatlanságból éles cikkeken tesztelget;
  • ha jött egy rosszindulatú szerkesztő, aki egy vagy két unintelligens szerkesztést végez,

akkor az adminisztrátor észreveszi, hogy neki itt nincs feladata.

Adminsapkáját félretéve mint szerkesztő – mint akárki más – megpróbálhat kommunikálni az új szerkesztővel, hogy megértse, hogy ő miért tette azt, amit; hogy segítse őt abban, hogy megértse, hogy hogyan csinálhatja helyesen és jól, hogy szerezzünk egy új szerkesztőtársat.

Vagy adminsapkáját félretéve mint szerkesztő – mint akárki más – vonja vissza azt az 1-2 rosszindulatú vagy eltévedt szerkesztést, és tegye magát túl a dolgon, ha az nem ismétlődik, mert nem érdemes minden ostoba ember miatt stresszben élni.

A nagy probléma és a mértékkel cselekvés[szerkesztés]

Ha a probléma túljutott azon, hogy a problémás szerkesztővel vagy megtörtént a kommunikáció, és az kudarcot vallott, vagy a kommunikáció egyértelműen elutasításra került, és a problémás tevékenység folytatódik, akkor nyúl az adminisztrátor ismét sapkájához, és gondolkozik azon, hogy mi a legkisebb kárt okozó tevékenység.

Ha egy oldalt többen, folyamatosan vandalizálnak (3-4 visszaállítás, esetleg 2-3 különböző szerkesztő részvételével), akkor érdemes a lapot levédeni, a lapvédelmi irányelvekben leírtak szerint.

Ha egy szerkesztő vagy anon a figyelmeztetést követő 5-10 perc után is 2-3 káros szerkesztésnél többet végez, akkor lehet akár rövidebb időre (1 óra) vagy hosszabb időre (1 nap) blokkolni, a blokkolási irányelveknek megfelelően, és mindig add meg a blokkolás indoklásában azt, hogy ki miatt blokkolsz és milyen okból.

A saját utad és a nem cselekvés[szerkesztés]

Az adminisztrátor ne vegyen részt semmilyen adminisztrátori tevékenységben úgy, hogy érintett abban. Ne védjen le lapot, amit előtte többször szerkesztett, vagy aminek vitás részeiben érintett; ne blokkoljon olyan felhasználót, akivel vitája volt, vagy aki őt támadta; bízza ezt adminisztrátor társaira. Kérje fel őket erre, és ha ők egyetértenek, segíteni fognak.

Az adminisztrátor lehetőleg ne vonja vissza más adminisztrátor beállítását anélkül, hogy előtte ne beszélne vele. Ha nem sikerült, vonja vissza, ha ezt gondolkodás után helyesnek véli.

Az adminisztrátor ne állítsa vissza a visszavont beállítást anélkül, hogy azt a többi adminisztrátorral megbeszélte volna. A visszavonásnak komoly oka volt, kezeld tehát te is nagyon komolyan. Az adminisztrátori háborúk megengedhetetlenek.

Az út megismerése[szerkesztés]

A kezdő adminisztrátor feladata a figyelem és a tanulás. Figyelje meg (immár adminsapkában, mert látszólag ettől a gondolatok is másképpen áramolnak), hogy a dolgok hogyan történnek, mit tesznek a többiek; lássa, hogy hibáznak mások, és az ő hibájukból tanuljon. A legjobb, ha 1 hónapig nem teszel olyat, amiben nem vagy teljesen biztos, és kerüld el a kérdéses, kétséges eseteket. Ne blokkolj és ne védj le lapot, hanem inkább szólj admintársaidnak, és ha ők nem teszik meg, akkor értsd meg, hogy miért, és tanuld meg, hogy legközelebb te se akard a hibát elkövetni.

Soha ne képzeld magad katonának vagy rendőrnek; figyeld meg inkább a bankok biztonsági őreit, akik mindig udvariasak, mindig türelmesek, és ha valaki rendetlenkedik, akkor sem lövik fejbe, hanem udvariasan kikísérik. Ha valaki rosszat csinál, legyél vele udvarias, még akkor is, ha próbáltál vele beszélni, és nem sikerült, még akkor is, ha blokkolni kell. Ha udvariatlan vagy valakivel, akkor érzelmileg érintett leszel a vitában, és így nem cselekedhetsz (blokkolhatsz, lapvédhetsz).

Mindannyiunk útja[szerkesztés]

A gondolkodás nem csak adminisztrátori feladat. A gondolkodás minden felelős szerkesztő feladata. A felelős szerkesztő úgy viselkedik, mint egy felelős admin, mert a felelős admin egy felelős szerkesztő és egy sapka.

Az, ha a szerkesztők követelik az adminisztrátortól, hogy erővel cselekedjen (blokkoljon, lapvédjen) anélkül, hogy előtte megpróbáltak volna gondolkodni, vagyis – ha erre esély van – kommunikációt próbálni a problémás emberrel, vagy apró probléma esetén egyszerűen átlépni a gondot (visszaállítani a szerkesztéseket), az nem csak túlreagálás, de a dolog könnyebbik végének megfogása is. Nehezebb a problémát megbeszélni és megoldani, mint az illetőt erővel kitiltani.

De a közösség, ahol a kicsit másképp viselkedőket kitiltják ahelyett, hogy megpróbálnák őket megérteni, hosszú távon átalakul egy szabályokból álló, rossz hangulatú, folyamatosan belpolitizáló klikké.

További olvasnivalók[szerkesztés]

Tao Te King[szerkesztés]

   38 / Az Erény
A nagy erény nem jótékonykodik,
ezért jó.
A kis erény jótékonykodik,
ezért nem jó.
A nagy erény cselekszik,
nem-cselekvéssel cselekszik.
A kis erény sürög,
erővel cselekszik.
A szeretet cselekszik,
eredményes, ha nem cselekszik.
Az erkölcs sürög,
erővel cselekszik.
A tisztelet cselekszik,
s mert nem viszonozzák,
kényszerít a tiszteletre.
  Ezért:
az út ha elvész, itt az erény,
az erény ha elvész, itt a szeretet,
a szeretet ha elvész, itt az erkölcs,
az erkölcs ha elvész, itt a tisztelet.
A tisztelet
a hűség és bizalom hiánya,
a zűrzavar kezdete.
A külső tudás
az út virága,
a belső tudatlanság kezdete.
  Ezért az igaz ember
a valódit akarja és nem a látszót,
a gyümölcsöt akarja és nem a virágot,
a közelit akarja és nem a távolit.
              Weöres Sándor fordítása