Dewsbury

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dewsbury
Közigazgatási adatok
Ország Egyesült Királyság
Országrész Anglia
RégióYorkshire and the Humber
Körzethívószám01924
Népességi adatok
Teljes népesség62 945 fő (2011)[1]
IdőzónaGMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 53° 41′, ny. h. 1° 38′Koordináták: é. sz. 53° 41′, ny. h. 1° 38′
A Wikimédia Commons tartalmaz Dewsbury témájú médiaállományokat.

Dewsbury egy közepes méretű város az Egyesült Királyságban az ország mértani közepe közelében, azon belül pedig Anglia országrész északi részén West Yorkshire megyében. Lakossága 62 945 fő. Dewsbury közvetlen közelében van Leeds, Bradford, Halifax, Huddersfield és Wakefield. A város iparáról híres. A területen kovácsműhelyek és gyárak vannak. A 2011-es népszámlálás szerint a lakosság több mint fele fehér (62%), a második legnagyobb csoportot az ázsiai származásúak alkotják (36%).[2] Távolsága Londontól légvonalban 263 km. Busszal állandó összeköttetésben van a környező nagyvárosokkal, illetve vonattal Londonba is el lehet jutni.

Az első említések egészen az 1000-s évekre nyúlnak vissza mint Deusberie, Deusberia, Deusbereia feltehetően az ówalesi Dewi tulajdonnév és az óangol burh (erőd) szavak összetételéből.[3] Dewsbury-t kettészeli a Calder-folyó. Nem rendelkezik City státusszal.

Fejlődése akkor indult meg, amikor elkezdődött az iparosodás egész Britanniában és a mai Town státuszát is akkor szerezte.

Jegyzetek[szerkesztés]